streda 9. mája 2012

Borievka obycajna


Borievka obyčajná:

Charakteristika:Borievka je ihličnatý vždyzelený ker s tvrdými, pichľa­vými, zelenomodrými ihlicami v trojpočetných praslenoch. Rastlina je dvojdomá. Na samčích jedincoch sú kvety zoskupené v drobných šišticiach a samičie jedince majú piestikové kvety obalené tromi pármi semenných šupín. Po opelení vetrom šupiny samičích kvetov zrastajú a dužnatejú. Vytvoria oplodie nepravej trojse-mennej bobule - borievky, ktorá sa veľkosťou a tvarom podobá hrachu. Na samičích rastlinách dozrievajú plody dva až tri roky. Sprvu zelené oplodie sa pritom postupne mení až na tmavomodré. Na jednom kríku možno často súčasne vidieť menšie zelené bobuľky a dozrievajúce väčšie modré bobuľky s voskovým povlakom.
 Výskyt: Borievka je rastlina mierneho a studeného pásma se­vernej pologule. U nás rastie v podhorských a hor­ských oblastiach vo dvoch poddruhoch, ktoré sa odli­šujú nárokmi na stanovište. Jeden poddruh sa darí na chudobných kamenistých, druhý na vápencových pôdach. K rozmnožovaniu borievky prispievajú vtáky, ktoré konzumujú jej plody najmä v zimných me­siacoch.

Zber a úprava: Zberajú sa tmavomodré plody po dozretí na jeseň. Su­šia sa v prevzdušnenom priestore, rozložené v tenkej vrstve pri teplote do 35 °C.

Liečivé vlastnosti: V medicíne aj ľudovom liečiteľstve sa využíva najmä pri chorobách močových ciest, kde sa uplatňujú dezinfekčné a močopudne pôsobiace silice, pri kašli a poruchách látkovej výmeny, liečbe kĺbového reumatizmu, kožných chorobách, na úpravu nepravidelnej menštruácie. Pri užívaní borievky treba dodržiavať vhodné dávkovanie. Nesmú ju užívať ľudia chorí na obličky a tehotné ženy. Nie je vhodná ani pre deti.

Zaujímavosť: Borievky sú surovinou na výrobu borovičky a džinu. Liečivé účinky má aj borievkový sirup.










1 komentár:

  1. Nikola do tvojho príspevku si nevložil fotografie dreviny z areálu našej školy. Hodnotím ho známkou chválitebný.

    OdpovedaťOdstrániť