streda 9. mája 2012

Dreviny v areáli školy


Jabloň domáca (malus domestica)

Jablko je jadrové ovocie jablone domácej. Toto ovocie patrí medzi najviac kultivované druhy. Strom je malý a listnatý, dosahuje 3 až 12 metrov. Kvety sú biele s ružovým nádychom, ktorý postupne slabne. Ovocie dozrieva na jeseň. Strom pochádza zo Strednej Ázie, kde je jeho divoký predok dnes ešte
našiel. V priebehu 16. a 17. storočia sa rýchlo rozšírili prostredníctvom kolonizátorov aj do Ameriky. Existuje viac ako 7500 známych kultivarov jabĺk.

Jablká majú vysoký obsah vody, vitamínov, minerálnych a stopových látok. Hoci neobsahujú takmer žiadne bielkoviny a sodík, majú veľa vlákniny, draslíku a z vitamínov predovšetkým „céčko“. A čo je dôležité, neobsahujú žiadne tuky a majú len veľmi málo sacharidov. Dokážu znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čím veľmi pozitívne vplývajú na prečisťovanie organizmu. Sú dokonca vhodné aj pri redukcii hmotnosti a účinkujú tiež pri bolestiach hlavy, hnačkách a zápchach. Pri hnačke najlepšie pomôžu sladké jablká, pri zápche práve naopak – menej sladké a viac kyslé. Podporujú činnosť čriev a látky obsiahnuté v týchto plodoch účinne bojujú proti toxínom, ktoré sa do tela každý deň dostávajú.











Vypracoval: Kristián Kohút

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára