streda 23. mája 2012

Jabloň domáca 

Malus domestica


Jablko je jadrové ovocie jablone domácej. Toto ovocie patrí medzi najviac kultivované druhy. Strom je malý a listnatý, dosahuje 3 až 12 metrov. Kvety sú biele s ružovým nádychom, ktorý postupne slabne. Ovocie dozrieva na jeseň. Strom pochádza zo Strednej Ázie, kde je jeho divoký predok dnes ešte našiel. Oblasť, odkiaľ pôvodne stromy jabĺk pochádzajú, sa nachádza niekde medzi Kaspickým a Čiernym morom. Bádania odborníkov ukazujú, že história jabĺk siaha do dávnej minulosti. Na tejto chutnej plodine si pochutnávali dokonca už aj starovekí Gréci a Rimania. V priebehu 16. a 17. storočia sa rýchlo rozšírili prostredníctvom kolonizátorov aj do Ameriky. Existuje viac ako 7500 známych kultivarov jabĺk.

Jablká majú vysoký obsah vody, vitamínov, minerálnych a stopových látok. Hoci neobsahujú takmer žiadne bielkoviny a sodík, majú veľa vlákniny, draslíku a z vitamínov predovšetkým „céčko“. A čo je dôležité, neobsahujú žiadne tuky a majú len veľmi málo sacharidov. Dokážu znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čím veľmi pozitívne vplývajú na prečisťovanie organizmu. Sú dokonca vhodné aj pri redukcii hmotnosti a účinkujú tiež pri bolestiach hlavy, hnačkách a zápchach. Pri hnačke najlepšie pomôžu sladké jablká, pri zápche práve naopak – menej sladké a viac kyslé. 




vypracoval: Kristán Kohút 

1 komentár:

  1. V tvojom príspevku chýba opis dreviny presnejšie listov a plodov. Ináč dobre spracovaný príspevok. hodnotím známkou výborný.

    OdpovedaťOdstrániť