streda 23. mája 2012

Orech
kráľovský
Charakteristika: Orech je statný strom s rozložitou korunou a hladkou sivastou kôrou. Podlhovasto vajcovité listy sú neparno perovito zložené, lesklé. Kvety sú jednopohlavné. Samčie tyčinkové sa vyvíjajú v previsnutých jahňadách a samičie piestikové vo zväzočkoch po dva až tri. Rastlina je jednodomá, obidva typy kvetov sa utvárajú na tom istom strome. Plody sú guľaté kôstkovice. Vonkajšia časť oplodia je dužinatá a zelená. Po dozretí hnedne a puká. Vnútorná časť oplodia v zrelosti drevnatie a poznáme ju ako škrupinu, v ktorej je uložené chutné olejnaté semeno, nazývané aj jadrom. Škrupina s jadrom sa ľudovo nazýva orech. Plody dozrievajú v septembri.
Výskyt: Orech sa k nám dostal z Malej Ázie. Pestuje sa v záh­radách alebo šľachtený aj v sadoch. Ľahko splyňuje, pretože jeho plody sú vyhľadávanou pochúťkou vtá­kov, veveríc aj malých hlodavcov, ktoré ich roznášajú do okolitých porastov. Tam ich semená pomerne ľahko klíčia. Orech sa pestuje najmä pre zdravé a chutné olejnaté jadrá, ktoré sa využívajú v potravinárstve. Cení sa aj jeho drevo.
Zber a úprava: Na liečebné účely sa v júni či v júli zberajú mladé listy a krátko pred dozretím zelená časť oplodia. Rýchlo sa sušia pri teplote neprevyšujúcej 40 °C. Pri pomalom sušení hnednú a strácajú kvalitu.
Liečivé vlastnosti: Používa sa najmä zvonka pri ochoreniach kože - ekzémoch, vredoch, omrzlinách, popáleninách, lupinách a vypadávaní vlasov, na výplachy pri ústnych vriedkoch, zapálenom hrdle, zapálenej pošve a na kúpele pri hemoroidoch. Vnútorne sa používa proti hnačke, zastavuje krvácanie a znižuje hladinu cukru v krvi. Oplodie je účinné aj proti hlístam.
Príprava: Na vnútorné použitie sa zalejú tri čajové lyžičky pose­kanej drogy dvoma pohármi horúcej vody a nechajú sa 10 minút lúhovať. Pri použití zvonka na kloktanie, kúpele, výplachy a obklady sa na zapar použije 5 - 10 g vňate na liter vody. Orechový žalúdočný extrakt sa pripraví z 200 g rozdrveného zeleného oplodia ale­bo listov a 30g nadrobno posekaných mandlí, ktoré sa zalejú 1 litrom pálenky a nechajú sa 2 - 3 týždne lúhovať pri izbovej teplote. Po precedení alebo prefiltrovaní sa pije po kalíšku vždy ráno na zlepšenie trávenia alebo ako aperitív.
Zaujímavosť: Pach listov odpudzuje hmyz, a preto sa ich odvarom niekedy natierajú zvieratá v chlievoch


Smrek
strieborný


Smrek strieborný je zo všetkých smrekov najviac obľúbený. Pestovaná forma smreku má jedinečne pravidelný a symetrický vzrast. Vyniká stiebornobielym ihličím, je ozdobou každej záhradky.
POPIS
Zo všetkých smrekov najviac obľúbená a pestovaná forma smreku strieborného s jedinečne pravidelným a symetrickým vzrastom. Vyniká striebornobielym olemovaním ihličia a je ozdobou každej záhradky. Suché osivo vysievame koncom apríla - začiatkom mája do zmesi riečneho piesku a rašeliny (1:1), ľahko zasypeme 0,5 cm silnou vrstvou čistého riečneho piesku. Ideálny je výsev do fóliového krytu. Na výsev nesmú dopadať priame slnečné lúče, rovnako vyklíčené semenáčiky tienime v prvom roku aspoň z 50% plochy, najlepšie vysokým tienením z latiek alebo tieniacou sieťou. Pred zimným vysušujúcim slnkom prikrývame za mrazu chvojinou. Na trvalé stanovisko vysádzame 3 ročné sadenice.

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára