streda 23. mája 2012

SMREKOVEC OPADAVÝ-LARIX DECIDUA 

Je to ihličnatý strom z čeľade borovicovité. Je známi ihlicami ktoré na rozdiel od väčšiny ostatných ihličnanov mení každý rok ako listnaté dreviny.
Opis: Môže dorásť do výšky 50 m. Priemer kmeňa je okolo 1 m. Koruna je v mladosti veľmi úzko kužeľovitá neskôr je nepravidelná. Kôru má v mladosti hladkú, žltohnedú, neskôr pozdĺžne rozpraskanú na borku. Kvitne v apríli. Šišky majú v čase zrelosti približne1,2-3,5 cm. Ich tvar je valcovitý-kužeľovitý. Semená sú 3-4 mm dlhé, lesklé, svetlohnedé a majú hnedasté krídelko. Začína rodiť v 10-15 roku. Najintenzívnejší rast prebieha okolo 20. roku a trvá do 100. roku.
Rozšírenie: Čo sa týka rozšírenia, zaberá významný disjunktívny areál s centrom v Alpách a Karpatoch. Najčastejšie sa vyskytuje v zmiešaných lesoch s bukom, jedľou, smrekom, prípadne s borovicou. Jeho výskyt v Tatrách je vo výške okolo 1 200-1 600 m.n.m. a jeho zákrpky vystupujú až do výšky 1 920 m.n.m.  



1 komentár:

  1. Tvoje fotografie nezobrazujú smrekovec opadavý. Popisu chýba usporiadanie spôsob vyrastania ihlíc. Príspevok hodnotím známkou dobrý.

    OdpovedaťOdstrániť