utorok 12. júna 2012


Buk lesný (Fagus sylvatica)

Buk lesný je opadavý listnatý strom z čeľade bukovité. Strom je vysoký 30 – 40 m. Konáre sú väčšinou šikmo odklonené od kmeňa. Kôra je najprv hnedá alebo hnedosivá, prechádza do svetlosivej borky, ktorá je len zriedkavo pozdĺžne rozpukaná, tmavosivá. Kvety sú vajcovité, krátko zahrotené. Kvitne v máji súčasne s rozvíjaním listov.



Tis Obyčajný (Taxus baccata)
Drevina dorastá do výšky 20 m. Borka je hnedočervená, odlupuje sa v rôzne veľkých šupinách. Púčiky sú malé, oválne a tupé. Výhonky sú zelenkasté, holé, neskôr hnednú. Ihlicovité listy sú 15 až 30 mm dlhé. Samičie kvety sú púčikovité a vytvárajú sa na dolných častiach vlaňajších konárikov. Kvitne v apríli až v máji. Plodom je červený, pohárikovitý miešok, ukrýva jedno semeno. Celá rastlina, okrem mieška, je jedovatá. Tis je pomaly rastúca drevina. 

utorok 5. júna 2012

Smrekovec opadavý


Smrekovec opadavý

Smrekovec opadavý je ihličnatý strom z čeľade borovicovité. Je známy ihlicami ktoré na rozdiel od väčšiny ostatných ihličnanov mení každý rok podobne ako listnaté dreviny.
OPIS: môže vyrásť do výšky 50 m. Priemer kmeňa je okolo 1 m. Koruna je v mladosti úzko kužeľovitá, neskôr je nepravidelná. Kôru ma v mladosti hladkú, žltohnedú, neskôr pozdĺžne rozpraskaná na borku. Má tenké hnedasto žlté výhonky, ktoré sú na povrchu hladké. Púčiky majú vajcovito guľatý tvar. Ihlice na starších jedincoch vyrastajú v brachyrastoch, na mladších jednoročných výhonkoch obrastajú konáre špirálovite.     


        
Sú mäkké a každý rok opadávajú. Pred opadnutím zožltnú. Kvitnú v apríli. Šišky majú v čase zrelosti približne 1,2 až 3,5 cm. Ich tvar je valcovitý až kužeľovitý.  Semená  sú 3 až 4 mm dlhé, lesklé, svetlohnedé a majú hnedasté krídelko. Dozrievajú koncom septembra a zo šišiek sa uvoľňujú v nasledujúcom roku. Klíčivosť je 33%. Začína rodiť v 10 – 15 roku , v horách je to o niečo neskôr. Najintenzívnejší rast priebeh okolo 20. roku  a trvá sa 100. roku.  Najčastejšie sa vyskytuje  v zmiešaných lesoch.