utorok 5. júna 2012

Smrekovec opadavý


Smrekovec opadavý

Smrekovec opadavý je ihličnatý strom z čeľade borovicovité. Je známy ihlicami ktoré na rozdiel od väčšiny ostatných ihličnanov mení každý rok podobne ako listnaté dreviny.
OPIS: môže vyrásť do výšky 50 m. Priemer kmeňa je okolo 1 m. Koruna je v mladosti úzko kužeľovitá, neskôr je nepravidelná. Kôru ma v mladosti hladkú, žltohnedú, neskôr pozdĺžne rozpraskaná na borku. Má tenké hnedasto žlté výhonky, ktoré sú na povrchu hladké. Púčiky majú vajcovito guľatý tvar. Ihlice na starších jedincoch vyrastajú v brachyrastoch, na mladších jednoročných výhonkoch obrastajú konáre špirálovite.     


        
Sú mäkké a každý rok opadávajú. Pred opadnutím zožltnú. Kvitnú v apríli. Šišky majú v čase zrelosti približne 1,2 až 3,5 cm. Ich tvar je valcovitý až kužeľovitý.  Semená  sú 3 až 4 mm dlhé, lesklé, svetlohnedé a majú hnedasté krídelko. Dozrievajú koncom septembra a zo šišiek sa uvoľňujú v nasledujúcom roku. Klíčivosť je 33%. Začína rodiť v 10 – 15 roku , v horách je to o niečo neskôr. Najintenzívnejší rast priebeh okolo 20. roku  a trvá sa 100. roku.  Najčastejšie sa vyskytuje  v zmiešaných lesoch.  
                                                              

  
      
                                                        
                                               
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára